Prezentácia CÚ Prešov príležitosti 5. výročia vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie

04.05.2009 Prešov

Colný úrad Prešov pri príležitosti 5. výročia vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie zorganizoval dňa 1. mája 2009 v čase od 9. 00 hod. do 14. 00 hod. na cestách svojho územného obvodu prezentačnú akciu, ktorej ...
Vstup SR do EÚ v máji 2004 priniesol otvorenie hraníc s krajinami Európskej únie a voľný pohyb tovaru. Colné hraničné kontroly sa tak stali minulosťou. Jedine na našej najstráženejšej hranici s Ukrajinou, ktorá je vstupnou bránou do EÚ, sa činnosť colníkov zintenzívnila. Colná správa následne presmerovala svoje aktivity do vnútrozemia, kde v súčasnosti zabezpečuje okrem výberu cla a spotrebných daní, aj kontrolu tovarov na celom území SR. Túto činnosť vykonáva prostredníctvom mobilných hliadok. Colníci vo zvýšenej miere monitorujú aj transport odpadov a nelegálny obchod s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín.

Prezentácia CÚ Prešov dňa 1. mája 2009 prebiehala prostredníctvom priamej komunikácie vodičov zastavených vozidiel s hliadkujúcimi colníkmi. Účelom akcie tentoraz nebola kontrola batožinových priestorov motorových vozidiel, ale dialóg vodiča s colníkom o činnosti colnej správy v súčasnosti. V závere dialógu obdržal vodič leták, týkajúci sa činností colnej správy.
V územnom obvode CÚ Prešov fungovala okrem 6 -tich colníckych hliadok aj jedna historická hliadka v dobových kostýmoch, ktorá sa zameriavala na detskú posádku zastaveného vozidla a pátrala tentoraz nie po pašovanom tovare (napr. cigarety, alkohol), ale po stratenej princeznej a žiadala deti o pomoc pri jej hľadaní. Za ich spoluprácu sa im „historickí“ colníci odvďačili sladkou odmenou. Táto historická hliadka slávila u našich najmenších veľký úspech a pohľad na nájdenú princeznu rozžiaril detské očká a zanechal v deťoch hlboký zážitok.
Zámerom nasadenia historickej hliadky bolo poukázať na to, kam až siahajú korene samotného colníckeho remesla. Tieto korene by sme mohli hľadať už v starovekom Ríme u boha obchodu Merkúra, ktorého znak nosia colníci na uniformách. Obchod a colnícke remeslo sú nerozlučne späté. Pri pohľade späť do histórie sa dostaneme až k Biblickým textom Nového zákona, kde nájdeme zmienku o apoštolovi Matúšovi, patrónovi colníkov (Matúš, kým sa stal Kristovým učeníkom, vyberal mýto pri Genezaretskom jazere). Prvé zmienky o colníkoch na území Slovenska sú podľa zachovaných dobových materiálov zo stredoveku, keď v tomto období viedli cez naše územie významné obchodné cesty. Územie Slovenska zostáva súčasťou obchodných križovatiek v rámci Európy medzi severom a juhom, západom a východom. Colnícke remeslo má podľa historických prameňov hlboké korene a tradíciu, čím si vyslúžilo punc hrdosti a nepísanú stavovskú česť.
mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región